De zomer komt er aan, tijd om lekker veel buiten te spelen! Maar ook met minder goed weer is buitenspelen leuk! Inspiratie nodig? Elke week delen we een nieuwe buitenspeeltip.

Poortballen

Er zijn talloze leuke balspellen te bedenken. Onze tip van deze week is poortballen. Elke speler gaat op een eigen plek staan met de benen wijd. Met de handen probeer je de bal door de benen van een andere speler te rollen. Kan gespeeld worden vanaf 3 spelers en je hebt alleen een bal nodig, ook zeer geschikt voor jonge kinderen!

Kat & Muisspel

Vanaf 4 personen kun je deze leuke variant op het klassieke tikkertje spelen. De spelers worden verdeeld in twee groepen: de katten en de muizen. Als de rollen verdeeld zijn, krijgen de muizen een touwtje of lintje aan hun broek bevestigd. Dit is de staart van de muis en zo zijn zij herkenbaar voor de jagende kat(ten).

Alle spelers gaan nu uiteen. Het doel van het spel is dat alle muizen door de katten worden gevangen. Dit doen de katten door de staart van de muis uit hun broek te trekken. Het spel gaat door tot alle muizen gevangen zijn. Daarna kan het spel opnieuw worden gespeeld en worden de rollen opnieuw verdeeld.

Om het spel lastiger te maken kan je afspreken dat een gevangen muis zich aansluit bij de katten. Op die manier zullen er steeds meer tikkers in het spel komen, waardoor het voor een muis moeilijker zal worden om te ontsnappen. Wie van de muizen blijft het langst uit de poten van de katten?
  

Buiten fietsen & jonge kinderen.. bellen vangen!

Voor alle kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. Al te spelen vanaf 1 kind met (loop)fiets en 1 begeleider die bellen blaast. Zoek een plek waar je de ruimte hebt om te fietsen, bijvoorbeeld een geasfalteerde speelplaats. De begeleider blaast zeepbellen over de plaats. Aan de kinderen om zo veel mogelijk bellen te 'vangen' met de handen, de helm, de wielen of voeten op de trappers!

Voetjes van de vloer

Uitgekeken op de speeltuin in de buurt? Met deze variant op het klassieke tikkertje kijkt je kind heel anders naar de speeltoestellen! Zijn je voetjes van de vloer dan mag de tikker je niet tikken. 
Eén speler wordt benoemd tot tikker. Vervolgens wordt er een gebied afgesproken waar het spel gespeeld wordt én hoe lang de spelers op een bankje, klimtoestel e.d. mogen blijven staan. Het spel kan nu beginnen!
De spelers verspreiden zich over het gebied en na het startsein mag de tikker proberen de spelers te tikken. Heeft een speler zijn/haar voetjes niet van de vloer en is hij of zij getikt door de tikker? Dan wordt deze speler de nieuwe tikker.

Om het moeilijker te maken, kun je het gebied vergroten en afspreken dat er bijvoorbeeld maximaal 2 spelers tegelijker op hetzelfde bankje/toestel mogen staan.

Flessenvoetbal

Lege flessen in huis? Gooi ze dan niet weg, maar gebruik ze voor flessenvoetbal. Iedere speler krijgt één fles en vult deze met water. Je zet deze vervolgens op de grond op een willekeurige plek. De spelers proberen nu met een bal de fles van een tegenstander om te schieten. Is er een fles om? Dan moet eerst de bal worden gehaald, en daarna mag pas de fles worden rechtgezet. De speler die het langst water in zijn fles weet te houden, is de winnaar! 

11 juli 2022
Zoeterwoude Sportzomer - kom jij ook?

Voor alle kinderen van 4 tot 13 jaar is er iedere woensdagmiddag in de zomervakantie Zoeterwoudse Sportzomer! Lees snel verder voor meer informatie en het programma.

SKZ in beeld

SKZ in beeld

 • Elke ochtend genieten de baby's en peuters van een fruitmoment.
 • “Dat kan ik al!” Samen nieuwe materialen ontdekken.
 • Lekker zelf experimenteren in de ‘keuken’.
 • Met onze uitdagende speelhoeken kunnen de peuters verhalen uit het ‘echte’ leven naspelen.
 • Lekker bewegen in de buitenlucht. Durf jij nóg hoger?
 • We begeleiden interacties tussen de kinderen.
 • Gezellig samen lezen. Welk boek wordt het?
 • In kook café Binnenstebuiten maken we verse smoothies, heerlijke pasta's en maken we kennis met de verschillende ingrediënten.
 • Veilig en vertrouwd door een warm contact met de pedagogisch medewerkers.
 • Genoeg tijd om jezelf te ontdekken!
 • Gezellig en leerzaam in de groep: samen aan tafel eten. Zullen we nog een liedje zingen?
 • Proost! Welke kleur beker heb jij?
 • Wat is er leuker dan je eigen boterham smeren! Kijk, dit kan ik zelf!
 • Zo leren peuters over vol en leeg, over hard en zacht én over structuren, net als straks op school.
 • De nieuwsgierige aard van de peuters levert leuk samenspel op.
 • We sluiten aan bij de interesses van de kinderen én dagen hen uit tot het opdoen van nieuwe ervaringen.
 • Het oudere BSO kind wil graag ‘nieuw en anders dan anders’: uitdagende 7+ activiteiten in het atelier.
 • Lekker buitenspelen tijdens een BSO (mid)dag.
 • Op ontdekkingstocht.